Lysningspresent

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Klockia

Vad är en lysningspresent?

Förr i tiden, så gav man lysningspresenter till de som skulle gifta sig. Man kan säga att det var en slags förlovningspresent. Man hade då ofta efter frieriet och förlovningen, en lysningsmottagning som hölls hemma hos brudparets föräldrar, då den närmaste familjen från båda sidor kom med lysningspresent till paret som just förlovat sig. Vänner och bekanta väntade ofta med att uppvakta till bröllopet då de istället gav en bröllopspresent.

Hindersprövning

Lysningen förr i tiden är det samma som dagens hindersprövning som alla som ska gifta sig behöver skicka in till Skatteverket. Man prövar helt enkelt om det finns några hinder inför giftermålet. När man sedan får hindersprövningen godkänd är den giltig i 4 månader. Så vigseln behöver ske innan de 4 månader har passerat eller så måste man ansöka om ett nytt intyg så att det är giltigt när man ingår äktenskap.

Tips på lysningspresent

Ge det blivande brudparet matchande klockor! Beställ via nätet och ge paret ett fint minne. Om man ser tillbaka ett tiotal+ år, så var ju lysningspresenten något till hemmet för att det blivande brudparet kanske flyttade till sin första gemensamma bostad när de gidye sig. Men idag så har de flesta redan bott hemifrån ett tag och hunnit samla på sig saker till hemmet.

lysningspresent

Stockholm 20100601 Överbefälhavaren Sverker Göranson överräcker Försvarsmaktens gåva till H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling med anledning av deras lysning. Försvarsmakten överlämnar idag en gåva med anledning av lysningen mellan H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling i form av ett ”Upplevelseläger” för ca 50 ungdomar med särskilda behov. Lägret kommer att genomföras under 2011 i samråd med Försvarsmakten. Gåvan överlämnades på Kungliga Slottet i Stockholm. Foto: Sgt. Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Bildkälla: Försvarsmakten